13 novembar 2020

REAGOVANJE NA TEKST “ZA MARKOVIĆA JAVNI PODACI NE POSTOJE” OBJAVLJENOM U ND VIJESTI DANA 11.11.2020.

U emisiji „Reflektor“ na TV Vijesti govorio sam o tome da u ovom momentu ne postoje cjeloviti i pouzdani podaci (istraživanja) o procesu erozije koja se događa na morskoj obali Ade Bojane na osnovu kojih bi bilo moguće uraditi inženjerski pouzdano i provjerljivo tehničko rješenje! Zapravo, samo sam prenio zaključke eksperata među kojima su i profesori sa Građevinskog fakulteta iz Splita i međunarodni stručnjaci, učesnici prošlogodišnjeg skupa u Budvi, a koji se bave ovim i sličnim problemima.
Činjenica je da je Ministarstvo održivog razvoja, po zaključku Vlade, pokrenulo izradu Studije zaštite i revitalizacije plaže i neophodna predhodna istraživanja/ snimanja za koje je JP Morsko dobro još ranije opredijelilo sredstva. Zbog toga ne stoji optužba da smo se sjetili erozije tek kad su na to ukazali građani kroz proteste.
Takođe, istina je da nema ranijih cjelovitih istraživanja i podataka na osnovu kojih bi se mogao uraditi projekat rješenja.
Javni podaci koje pominje autor teksta jesu korisni ali nedovoljni za rješavanje ovako složenog problema, što je konstatacija kompetentnih eksperata.
Moje konstatacije o odsustvu cjelovitih istraživanja u ranijem periodu kao i to da kod nas nema eksperata koji se bave pitanjima erozije na morskoj obali delta rijeka su rezultat komunikacije sa domaćim hidrolozima, hidrogeolozima i ostalim. Eksperti slično izkazuju za ukupnu obalu istočnog Jadrana.
Javni podaci koje pominje autor teksta, nijesu dovoljni za izradu Studije erozije koja se događa pa time ni za izradu projekta.
Žao mi je ako se iz mojih komentara moglo zaključiti da bilo kome konotiram nerad ili slično, pogotovo ne bih volio da se to shvati za Hidrografski Sektor HMZ-a Crne Gore. Tim prije što sa njima imamo vrlo uspješnu saradnju. Za potrebe JP Morsko dobro oni su uradili 60-tak tzv. Nautičkih planova. Tom saradnjom smo izuzetno zadovoljni a vjerujemo i oni.
Što se tiče komentara lapsusa koje sam izgovorio u živoj raspravi – tipa eko umjesto eho sonar, mislim da ne zavređuje pažnju. Lapsus je bila i konstatacija da nemamo mareograf – trebalo je valomjer. Sve u svemu tačno je da nema dovoljno podataka za pouzdano projektovanje.
Bez obzira na činjenicu da su službe u Crnoj Gori imale i imaju mareografe, sonare i td., činjenica je da tek pošto je HMZ kroz IPA Core projekat obeznijedili višesnopni sonar, u čemu im je skromno pomoglo naše Preduzeće, postoji mogućnost da naše institucije brzo, efikasno naprave neophodna snimanja kojim bi se pratio proces kretanja nanosa u vodi ispred plaže Ade. Ranije je to bilo komplikovanije.

Dragan Marković, JP Morsko dobro

 

Copyright © Morsko dobro 2017

Premium Joomla Templates