24 septembar 2019

Uspješno realizovana Velika akcija čišćenja otpada iz mora (marine litter) u okviru projekta “WELCOME”

Tokom Velike akcije čišćenja otpada iz mora (marine litter), koju je organizovalo Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom, u subotu 21. septembra 2019 godine, na Velikoj plaži u Ulcinju, sakupljeno je ukupno 279,5 kg otpada od čega - 96 kg drveta, 78 kg plastike, 39 kg stakla, 26,5 kg metala i 40 kg ostalog otpada.

U akciji, koja je organizovana povodom Internacionalnog dana čišćenja obale, a u okviru projekta INTERREG IPA CBC “WELCOME” finansiranog od strane Evropske Unije, koji u Crnoj Gori sprovode Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom i Institut za biologiju mora, učestvovalo je preko 100 volontera iz JU OŠ "MARŠAL TITO" – ULCINJ, NVO “Književna omladina Tivta”, NVO “Dramski studio Budva”, Izviđački Odred “24. novembar” iz Bara, NVO “GreenNet – ZelenaMreža” iz Budve, Giovanni’s Beach Montenegro i volonteri prijavljeni putem aplikacije Zero Waste Montenegro.

Učesnici su prije akcije čišćenja dobili uputstva o selektivnom sakupljanju otpada po kategorijama, a nakon toga svi učesnici su podijeljeni u 3 tima (plavi, zeleni i žuti) koja su se takmičila u sakupljanju otpada. Nakon čišćenja druženje je nastavljeno uz Radionicu o kreativnoj reciklaži otpada i predstavu "More i plastika". Na samom kraju su objavljeni rezultati i proglašeni pobjednici, te uručene prikladne nagrade za prvo,drugo i treće mjesto.

Tokom ove akcije učesnici su imali priliku da se druže, takmiče, zabave i edukuju o otpadu iz mora (marine litter), koji je poslednjih godina sve zastupljeniji, kao i o čišćenju, selektivnom sakupljanju i reciklaži otpada koji se sakupi na plažama.

Ova akcija organizovana je u okviru projekata “WELCOME” (WatEr LandsCapes sustainability thrOugh reuse of Marine littEr - Održivost vodenih pejzaža ponovnom upotrebom otpada iz mora), koji se realizuje u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje za Italiju, Albaniju i Crnu Goru, a koji je usmjeren na održivo upravljanje otpadom iz mora kao i na jačanje prekogranične saradnje između Italije, Albanije i Crne Gore a sve to u cilju rješavanja problema otpada iz mora koji je poslednjih godina sve izraženiji na ovom području. Aktivnosti ovog projekta usmjerene su na uklanjanje otpada sa plaža, praćenje stanja i selektovanje otpada, obnavljanje i ograđivanje dina korišćenjem drvenog otpada sakupljenog sa plaža i izradu Prekograničnog plana upravljanja otpadom iz mora koji treba da doprinese uspostavljanju održivog i dugotrajnog sistema upravljanja otpadom iz mora.

 

1D5A0008

F58A9904

1D5A0034

1D5A0543 1

Copyright © Morsko dobro 2017

Premium Joomla Templates